Ankieta

Co sądzisz o naszej nowej stronie?


wyniki

"Świadomi, mądrzy i zdrowi na warsztatach kulinarnych"

Świadomi, mądrzy i zdrowi na warsztatach kulinarnych


 

25 kwietnia uczestnicy programu profilaktyczno-wychowawczego ”Świadomi, mądrzy i zdrowi” udali się na warsztaty kulinarne do restauracji „Zloty Strug” w Pluskach.

Na miejscu przywitał nas pan Eryk, który zaprosił nas do środka. Złoty Strug to bardzo urocze i klimatyczne miejsce. Zostaliśmy poczęstowani zupą. Po zjedzonej pysznej zupie przyszedł czas na kulinarne wyzwanie. Klasa IV zaczęła przygotowywać pierogi w kuchni. Najpierw ugniataliśmy, wałkowaliśmy i nadziewaliśmy ciasto. Kiedy mu buszowaliśmy w kuchni nasi młodsi koledzy przygotowali kolorowe napoje, a potem poszli karmić króliki, które były dla nich ogromną atrakcją. Kiedy starsi skończyli lepić pierogi, zjedli je ze smakiem. Były przepyszne. Niejeden rekord w jedzeniu pierogów padł wśród czwartoklasistów. Po zjedzonym drugim daniu zamieniliśmy się rolami. My IV klasa przygotowaliśmy napoje i poszliśmy bawić się na placu zabaw oraz głaskaliśmy króliki, a I klasa przygotowywała pierogi. Pierwszaki świetnie poradziły sobie z przygotowaniem ciasta i lepieniem pierogów. Najbardziej smakowały im pierogi z twarogiem, a nam ruskie.

Podczas warsztatów rozwijaliśmy swoje umiejętności kulinarne, ale też poznaliśmy nowe zapachy i smaki. Niewątpliwie każdy z nas zdobył sprawność kucharza.

Program „Świadomi, mądrzy i zdrowi” jest finansowany z Gminnego Programu Rozwiązywanie Problemów Alkoholowych Miasta i Gminy Olsztynek.


 

Uczestniczka programu:

Kornelia Danilewicz